1. خانه
  2. /
  3. اعزام دانشجو
  4. /
  5. سی وی (Curriculum Vitae) چیست و چگونه یک cv خوب بنویسیم

سی وی (Curriculum Vitae) چیست و چگونه یک cv خوب بنویسیم

رزومه در اصل یک کلمه فرانسوی هست (résumé) و در فارسی هم به همین اسم یا سی وی (که مخفف واژه انگلیسی Curriculum Vitae هست) شناخته می‌شود. Curriculum Vitae یا به اختصار CV به معنای لغوی « برنامه تحصیلی (یا شغلی) زندگی» مختص کسانی است که قصد تحصیل، فعالیت و یا تحقیق در یک مرکز دانشگاهی را دارند.

به طور کلی در CV به بیان تاریخچه ی زندگی افراد پرداخته می شود. این تاریخچه شامل مشخصات شخصی فرد و سوابق تحصیلی، پروژه ها و فعالیت های آکادمیک، سوابق شغلی و همچنین افتخارات علمی می باشد.

در مورد اهمیت CV می توان گفت در میان مدارکی که برای دانشگاه یا اساتید ارسال می کنید، CV اولین و مهم ترین مدرک ارائه شده ای است که بر اساس آن قضاوت می شوید. 

در واقع CV مانند محصولی است که برای فروش گذاشته اید و این محصول توانایی های شما، مهارت ها و قابلیت های شما ست!

نکاتی که برای نوشتن یک CV قابل قبول و ارزشمند باید بدان ها توجه کرد این است که هرگز نباید در مورد توانایی ها و مهارت ها چیزی جزحقیقت نوشت. ولی می توان نقاط ضعف را کم رنگ و نقاط قوت را پر رنگ جلوه داد. رزومه دارای چند بخش مجزا می باشد. رزومه تحصیلی بسته به مقطع تحصیلی جهت ادامه تحصیل یا سوابق تحصیلی و مهارت های مختلف وی ممکن است دارای بخش های مختلفی باشد.

"سی

معرفی قسمت های مختلف رزومه

1 – مشخصات فردی دانشجو(Personal information)  
اغلب رزومه ها با این بخش آغاز می شوند. مواردی مثل همانند: نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد یا سن، تلفن و آدرس و ایمیل شخصی فرد از نکات مهم ولازم این قسمت می باشند.

2- تحصیلات و توانایی‌های علمی(Education and Training)  
در این بخش مقاطع و سوابق تحصیلی خود را بیان می کنید.مدت زمانی تحصیل در هر مقطع،عنوان دقیق رشته تحصیلی،نام دانشگاه یا دبیرستان و پیش دانشگاهی و معدل فارغ التحصیلی از مواردی هست که باید در این قسمت عنوان شوند.هدف از تکمیل این قسمت این است که سوابق تحصیلی خود را با بیان جزییات به صورت مجزا عنوان نمایید. 

3- گواهینامه ها و تخصصی ها(Certification)
این قسمت شامل دوره های تخصصی-کاری،مدارک تخصصی مرتبط و توانایی‌های کامپیوتری و نرم‌افزاری مرتبط و زبان‌های خارجی که شما با آن آشنا هستید و میزان سطح توانایی خود در هر یک از این موارد.

ذکر کنید با چه زبان‌های خارجی آشنا هستید و تا چه حد؟  میزان مهارت خود در هر بخش یا نمره ازمون ان مهارت را عنوان کنید.

4- سوابق کاری (Work Experiences)   
در این بخش باید کل سوابق شغلی شما ، اعم از تمام وقت یا پاره وقت ، سمت شغلی شما در شرکت یا ارگان مربوطه وهمچنین بازه زمانی اشتغال فهرست شود.
مواردی که در این بخش باید معرفی کنید عبارتند از: عنوان فعالیت، سمت، نوع فعالیت (قراردادی، پیمانی، رسمی …)، محل کار (و یک توضیح بسیار خلاصه در صورت نیاز) و دوره زمانی کار.                                  
هنگام فهرست کردن تجارب کاری، همیشه آخرین شغلی که در آن مشغول بوده‌اید را ابتدا بنویسید و به همین ترتیب به گذشته برگردید. این در مورد فهرست کردن سوابق تحصیلی نیز صدق می‌کند.

5- سوابق علمی و پژوهشی (Publications and Articles)     
فهرست کارهای تحقیقاتی ، کتابها و مقالاتی که منتشر کرده و یا در کنفرانس‌ها یا ژورنال های داخلی و خارجی ارائه نموده‌اید به اضافه زمان انتشار را در این بخش بیاورید.عنوان دقیق مقاله یا کتاب را قید کنید.در صورت لزوم چکیده ای نیز عنوان نمایید.
در این قسمت کتاب‌ها ، مقاله‌ها چاپ شده در مجلات علمی و تخصصی ، مقالات ارائه شده در کنفرانس‌ها و همایش‌های ملی و بین‌المللی و دیگر تالیفات شما نوشته می‌شود. فرمت صحیح آوردن یک مقاله در رزومه به این صورت هست:
نام نویسنده یا نویسندگان؛ “نام مقاله”، محل چاپ یا ارائه، و سال انتشار .

6- عضویت ها(Memberships)
در این بخش در صورت داشتن عضویت در انجمنھای علمی , واحد ھای پزوھشی در این قسمت باید ذکر شود.در صورتی که عضویت انجمن های علمی و تخصصی مربوط به حیطه تحصیلی یا کاری مرتبط دارید را عنوان نمایید.

به طور مثال:عضویت انجمن مشاورین مدیریتی،عضویت نظام مهندسی،عضو انجمن خبرنگاران ورزشی و…….

7- عناوین و افتخارات (Honors and Awards)
در این بخش باید تمامی جوایز و افتخاراتی کھ درمراحل زندگی و تحصیل به دست آورده اید را از آخرین و جدید ترین آنھا شروع نمایید.
بطور مثال می توانید به این موارد اشاره نمایید: کسب رتبه های بالا در قبولی دانشگاه در دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد ، کسب رتبه های بالا در فارغ التحصیلی در دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد ، کسب افتخارات در المپیادهای علمی دانش آموزی و دانشجویی در سطح ملی و بین المللی، انجام اختراع و ثبت آن و ……  .

8 – علائق (Interests)  
در صورت تمایل می توانید فهرستی از علائق خود در زمینه های فوق برنامه مثل ورزش یا هنر را در این بخش بنویسید و احیاناً اگر سوابق حرفه‌ای در این زمینه ها نیز دارید، حتما ذکر کنید.

9- معرف‌ها (References)   
در رزومه‌های علمی معمولا رسم هست که افرادی را بعنوان معرف فرد در انتهای رزومه با مشخصات کامل و نحوه تماس می‌آورند. شما هم می‌توانید این کار را انجام دهید. لذا نام ، رتبه ، درجه تحصیلی ، آدرس یا تلفن و کلاً اطلاعات مربوط به معرفین خود ( که معمولا اساتید شما هستند ) را در این بخش بیاورید. این معرف‌ها می‌بایست همان معرفینی باشند که توصیه نامه‌های شما را تکمیل نموده‌اند.

نکته : حتماً چند نسخه اضافه از رزومه برای خودتان نگه دارید تا در صورت لزوم از آن ها استفاده کنید.

چه چیزهایی را باید در سی وی (CV) خود بنویسیم؟

مثل رزومه،  CV شما نیز با اطلاعات تماس و اطلاعات پایه شما آغاز می شود. مواردی هم چون نام کامل، آدرس ایمیل، شماره تلفن و آدرس در این بخش باید نوشته شوند. در ضمن باید زمینه های علمی مورد علاقه ی خود را در این بخش بنویسید.

در حالی که تمرکز نمونه رزومه کاری بیشتر بر روی سوابق شغلی و مهارت های فنی و زندگی شغلی شما است و در آن تنها یک مرور اجمالی و نگاه کلی به سابقه ی تحصیلی شما انداخته می شود، در سی وی CV کاملا این مسئله متفاوت خواهد بود. به این شکل که شما باید با جزییات بیشتر و خیلی مفصل تر درباره اطلاعات تحصیلی و سوابق دانشگاهی خود صحبت کنید.

اگر در رزومه کاری صرفاً به نام دانشگاه، رشته تحصیلی، زمان شروع و پایان و معدل خود (فقط در صورتی که معدل بالایی دارید) اشاره می کردید در  CV باید موارد جزیی تری را از اطلاعات تحصیلی خود بنویسید، به عنوان مثال باید عنوان پایان نامه یا پروژه پایانی خود را در  CV بنویسید.

سی وی CV شما باید شامل اطلاعات کاملی از نشریات شما ( هم چون کتاب، مقاله، ترجمه)، پروژه های تحقیقاتی تان، ارائه ی مقالات و سخنرانی هایی شما در کنفرانس هایی که شرکت کرده اید، باشد. در ضمن شما باید یک بخش مخصوص افتخارات آکادمیک و موفقیت های مرتبط با آن قرار دهید و جوایز و تقدیر نامه هایی که در زمینه علمی دارید و حتی اگر بورسیه تحصیلی دریافت کرده اید را در این بخش بنویسید.

بخش سوابق شغلی شما باید شامل سوابق کارهای آموزشی و تحقیقاتی شما باشد و فارغ از این که به صورت داوطلبانه بوده اند یا این این که بابت آن ها حقوق دریافت می کردید، باید آن ها را در بخش سوابق استخدامی و تجارب شغلی سی وی CV خود بنویسید.

در ضمن کارهایی که در قالب کارآموزی انجام داده اید و شغل های داوطلبانه ای که داشته اید را در صورت مرتبط بودن با تحصیلات خود در  CV بنویسید. در ادامه نیز سوابق عضویت در انجمن های علمی و تخصصی که در آن ها فعالیت داشته اید را در CV ذکر کنید.

در آخر نیز شما باید یک لیست از رفرنس ها و افراد معرف خود (اشخاص معتبر دانشگاهی که برای شما توصیه نامه نوشته اند) به همراه اطلاعات تماس آن ها تهیه کنید و در سی وی CV خود یادداشت نمایید.

اشتباهاتی که در نوشتن سی وی CV نباید انجام دهید

وسوسه شدن برای ساخت یک سی وی CV خلاقانه

سی وی CV شما بر خلاف یک رزومه باید همواره ظاهری ساده و رسمی داشته باشد و در نوشتن مطالب باید از یک فونت ساده استفاده کنید. ممکن است اکثر افراد تصور کنند که این کار CV آن ها را خسته کننده و کسل کننده خواهد کرد و تاثیر منفی در پذیرش آن ها خواهد داشت.

برای نسخه چاپی نیز از برگه ی سفید استفاده کرده و سرتاسر رزومه کاری باید از رنگ جوهر مشکی استفاده شود و از نوشتن فایل رزومه رنگی با رنگ جوهر های مختلف (به عنوان مثال رنگ آبی برای عناوین بخش ها) پرهیز کنید و یک فرم رزومه کاملا رسمی و سیاه و سفید آماده کنید.

فرمت فایل رزومه را چک کنید

حتماً آگهی پذیرش را چک کنید و مطئن شوید که شرکت یا دانشگاه مورد نظرتان،  CV را در چه فرمتی از شما خواسته است و چه نوع فایلی (word یا PDF) برای آن ها قابل قبول خواهد بود

در نمونه رزومه اطلاعات واقعی و صحیح بنویسید

نوشتن اطلاعات غیر واقعی و نادرست در نمونه رزومه برای شما عواقب منفی به همراه خواهد داشت.

سی وی CV را خیلی شخصی ننویسید

از نوشتن اطلاعات شخصی خود هم چون سرگرمی ها و تفریحات و علاقه مندی هایتان یا خصوصیات فیزیکی خود پرهیز کنید.

حرفه ای بودن سی وی CV را حفظ کنید

به عنوان مثال مطمئن شوید که آدرس ایمیل شما حرفه ای است. استفاده از آدرس ایمیل غیر حرفه ای یا هر گونه نشانه ای که در  CV عوامانه و غیر حرفه ای به نظر برسد به راحتی باعث حذف رزومه کاری شما خواهد شد.

سی وی CV را چندین بار چک و ویرایش کنید

رزومه را چندین بار چک کنید و هرگونه اشتباه نگارشی و گرامری در سی وی CV را پیدا کرده و اصلاح کنید. از یک دوست تیز بین و توانمند در زمینه زبان کمک بگیرید و از او بخواهید سی وی  CV  تان را برای هرخطای احتمالی موجود بررسی کند و در اصلاح آن ها به شما کمک کند. یک خطای کوچک تایپی املایی شما را فردی بی دقت و نامرتب جلوه می دهد و به هیچ وجه از یک فرد تحصیل کرده این اشتباهات پذیرفته نخواهد شد. به همین دلیل CV شما با کوچک ترین اشتباه املایی و گرامری توسط دانشگاه یا شرکت مورد نظر حذف خواهد شد.

نکات مهم برای نگارش یک رزومه مؤثر:

پیش از نگارش رزومه، خوب در مورد سوابق تحصیلی و شغلی خود فکر کنید تا چیزی را از قلم نیا ندازید . سعی کنید تا حد امکان ، مدارکی دال بر سوابقتان آماده و ترجمه کنید تا ضمیمه رزومه نمایید.

  • از دروغگویی یا بزرگنمایی جداً پرهیز کنید ، ممکن است برایتان دردسر ساز شود! ولی کمی بزرگنمایی بلامانع است.
  • حتما چند نسخه اضافه از رزومه برای خودتان نگه دارید تا در صورت لزوم از آن ھا استفاده کنید.
  • در مورد نگارش انگلیسی ، حتماً درباره متن رزومه با یک مترجم و یا کسی که انگلیسی ادبی را به خوبی می داند مشورت کنید.
  • رزومه را حتما تایپ کنید و از ارایه رزومه دست نویس جداً خود داری کنید.

تفاوت‌ سی وی و رزومه

همان‌طور که اشاره شد، سه تفاوت اساسی میان سی وی و رزومه وجود دارد: اندازه، هدف و قالب. رزومه خلاصه‌ای مختصر از مهارت‌ها و تجربه‌هایی است که در یک یا نهایت دو صفحه آماده می‌شود، ولی سی وی جزئیات زیادی را پوشش می‌دهد و می‌تواند بیش از دو صفحه باشد. رزومه بر اساس موقعیت و فرصت نوشته می‌شود ولی سی وی ثابت است و تغییرات آن در کاور لتر اتفاق می‌افتد.

تمام فعالیت‌های حرفه‌ای افراد در سی وی بر اساس ترتیب زمانی مشخص و فهرست می‌شود، در حالی که اطلاعات رزومه می‌تواند بر اساس بهترین تجربه و پیشینه‌ی متقاضی تغییر کند. می‌توان گفت که تفاوت عمده میان رزومه و سی وی این است که در سی وی هدف، نگارش تاریخچه و پیشینه‌ی تمام فعالیت‌هاست ولی رزومه مختصر است و بر اساس مهارت‌ها و دستاوردها طراحی می‌شود.

سی وی طولانی است؛ تمام فعالیت‌های حرفه‌ای را شامل می‌شود و ثابت است.
رزومه خلاصه است؛ قالب آن متنوع است و سازگارپذیری بیشتری دارد.

"تهیه

 

کاربرد رزومه و CV در هر موقعیت

کاربردهای  CV و رزومه بر اساس مناطق جغرافیایی تغییر می‌کند. برای مثال در آمریکا و کانادا رزومه ترجیح داده می‌شود. آمریکایی‌ها و کانادایی‌ها وقتی از سی وی استفاده می‌کنند که قصد دارند برای موقعیت شغلی خارج از کشورشان یا برای موقعیت‌های تحصیلی و تحقیقاتی اقدام کنند.

در بریتانیا، ایرلند و نیوزلند، از  CV برای تمام موقعیت‌ها استفاده می‌شود و عموما رزومه کاربردی در این کشورها ندارد.  CV در اروپا مزیت محسوب می‌شود و حتی اتحادیه‌ی اروپا قالب آماده‌ی آن را برای دانلود در دسترس افراد قرار داده است.

در آلمان، هند و آفریقای جنوبی، اصطلاح  CV و رزومه می‌توانند به‌جای یکدیگر استفاده شوند. رزومه بیشتر برای موقعیت شغلی و فرصت‌های بخش خصوصی استفاده شده ولی  CV بیشتر برای فرصت­‌های دولتی کاربرد دارد.

سخن آخر

از آنجایی که در هر بخش از CV پرداختن به جزییات (به طور مختصر) ضروری است نباید تمام مطالب فقط در یک صفحه گنجانده شود. به عبارت دیگر، به طور معمول یک Cv مطلوب:

  • باید2 الی 3 صفحه باشد.  CV باید تایپ شده و به زبان انگلیسی باشد. از به کار بردن رنگ های متنوع در متن تایپ شده بپرهیزید. (حداکثر دو رنگ)
  • تاریخ هایی که در سی وی ذکر می شوند مثل تاریخ تولد، تاریخ شروع و اتمام تحصیل و… باید به میلادی باشند.
  • قبل از درخواست و ارسالCV، آن را ویرایش کنید به طوری که عاری از غلط های املایی، دستوری و علائم نگارشی باشد و بهتر است از یک نفر بخواهید که رزومه شما را بازبینی کند، شخصی که خود قبلا در نوشتن یک CV موفق، تجربه دارد.

نکته : ضمنا به روز کردن اطلاعات سی وی فراموش نشود!

بقیه مطالب را در سایت حتما مطالعه بفرمایید .

موسسه اعزام دانشجو بنیاد جهانی شما را در راه رسیدن به تحصیلات عالیه در خارج از کشور یاری میکند

 

 

 

جهت دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را تکمیل کنید

 

۷ دیدگاه. Leave new

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

مطالب مشابه

فهرست
settings_phone